Wat is Community RePaint?

Community RePaint is een idee voor het gebruiken van overtollige verf om mensen en onze samenleving op verschillende manieren te helpen. Het geeft mensen en gebouwen een nieuw doel!

Elk jaar worden er in heel Europa miljoenen liters goede verf weggegooid en uiteindelijk verbrand. Dit is alleen in België al bijna 5 miljoen liter, genoeg om ongeveer drie Olympische zwembaden te vullen!

Bij Community RePaint zien we deze overtollige verf als een waardevol iets. Het kan kleur geven aan onze omgevingen, oude gebouwen opnieuw tot leven brengen en de wereld een stuk mooier maken.

Het verzamelen en gebruiken van de verf is op zichzelf al een waardevolle activiteit. Het kan werkervaring bieden voor degene die dat nodig hebben, zorgen voor een klein inkomen en mensen helpen bij het onder de knie krijgen van nieuwe vaardigheden. Voor de wat meer welgestelden onder ons kan het een kans bieden om iets terug te doen voor de samenleving. Daar staat Community RePaint voor; ongebruikte bronnen omzetten in iets waar iedereen van profiteert.

Community RePaint gaat over verf en de samenleving!

Onze deelnemers in België, Nederland en Groot-Brittannië verzamelen herbruikbare, overtollige verf en verspreiden dit opnieuw aan individuen, gezinnen, gemeenschappen en goede doelen in nood. De verf verhoogt het welzijn van mensen en voegt kleur toe aan de plekken waar we wonen en werken.

Op deze website vind je de gegevens van de mensen en organisaties die hiervoor samenwerken, hoe overtollige verf kan worden hergebruikt en gerecycled, hoe het wordt gebruikt in het voordeel van de samenleving en misschien nog wel het belangrijkste; waar je deze verf kunt krijgen wanneer je een project hebt dat wel wat kleur kan gebruiken!

Wie we zijn

Het Community RePaint netwerk is een internationaal project dat meer dan twintig jaar geleden is gestart in Groot-Brittannië en nu uitbreidt in België en Nederland.

Het is een samenwerking tussen gemeenten, Kringwinkels, afvalbeheerders, online bedrijven en, uiteraard, zeer gemotiveerde individuen! Het project wordt gesponsord door AkzoNobel, maar is niet bedoeld om winst te maken.

Zien Onze partners.

Wat we doen

Community RePaint werkt om ‘Verf een nieuw leven te geven’ door;

 • Te voorkomen dat verf eindigt als afval
 • Het beschikbaar maken van verf voor individuen, gezinnen, gemeenschappen en goede doelen in nood
 • Het welzijn van mensen te verbeteren
 • Het toevoegen van kleur aan plekken en levens die daar veel behoefte aan hebben
 • Schade aan het milieu te verminderen
 • Te zorgen voor werk- en leerplekken
 • Overtollige verf te gebruiken om ruimtes in huizen en gemeenschappen te verbeteren.

Waarom het belangrijk is

Elk jaar wordt er meer dan 50 miljoen liter decoratieve verf verkocht in België, maar ten minste 10% hiervan wordt nooit gebruikt en wordt uiteindelijk verbrand.

Dit is deels het gevolg van slechte gewoontes. 93% van de mensen die verf over hebben, bewaren deze verf omdat ze dit op een later moment denken nodig te hebben. Maar meestal is dat niet het geval! Het gemiddelde huishouden heeft 17 blikken verf in garages of schuren staan; overtollige verf dat bewaard blijft tot het uiteindelijk wordt weggegooid.

Dit vertegenwoordigt miljoenen hoeveelheden grondstoffen die uit de grond zijn opgegraven, financieel en milieutechnisch gezien veel hebben gekost en nu verloren gaan.

Als dit op een snelle en juiste manier zou worden gerecycled, zou 65% hiervan herbruikbaar zijn.

En stel je voor wat we daarmee zouden kunnen doen…

Onze invloed

Het Community RePaint netwerk voorkomt dat er herbruikbare verf in de afvalstroom terechtkomt, vermindert schade aan het milieu en zorgt ervoor dat huishoudens en gemeenschappen in het hele land meer ruimte hebben.

Onze verf heeft lokale groepen en goede doelen geholpen bij het opfrissen van gemeenschappelijke ruimtes en het maken van muurschilderingen; hierdoor konden mensen met lage inkomens hun huis opknappen tegen een kleine vergoeding en het
voorziet in werk-, opleidings-, en vrijwilligersmogelijkheden die zorgen voor waardevolle vaardigheden en het opbouwen van ervaring.

We werken samen met maatschappelijke groepen, goede doelen en lokale autoriteiten om ze te ondersteunen bij een plaatselijk project voor het hergebruiken van verf. Indien je interesse hebt om bij te dragen aan het Community RePaint netwerk, neem dan contact met ons op.

Hoe kan ik verf doneren?

Wij hopen dat je na het lezen van bovenstaande overtuigd bent dat oude verf nieuw leven kan worden ingeblazen! Hoe verser de verf hoe beter, dus zorg ervoor dat het niet te lang duurt voordat de verf bij ons terechtkomt.

Het is belangrijk om te weten dat verf niet door de gootsteen en wc kan worden gespoeld en niet bij het gewone afval kan. Alle verf die je overhebt moet naar je plaatselijke recyclageparken worden gebracht, waar ze het op de juiste manier verwerken. In Vlaanderen werken we samen met de recyclageparken van EcoWerf en IOK in de regio Leuven en Kempen:

EcoWerf:

 • Recyclagepark Haacht, Kruineikestraat 125 3150 Haacht
 • Recyclagepark Herent, Hoek Kouterstraat – Spoorwegstraat, 3020 Herent
 • Recyclagepark kortenberg, Noodbosweg 100, 3070 Kortenberg
 • Recyclagepark Landen, Industrielaan Roosveld zn, 3400 Landen
 • Recyclagepark Scherpenheuvel-Zichem, Ernest Claesstraat (naast station), 3271 Scherpenheuvel-Zichem
 • Recyclagepark Tienen, Leeuwerikweg 17, 3300 Tienen

 

IOK:

 • Recyclagepark Beerse/Merksplas/Vosselaar, Oosteneinde zn, 2340 Beerse
 • Recyclagepark Meerhout, kiezel 300, 2450 Meerhout
 • Recyclagepark Turnhout, Muizenvenstraat 10, 2300 Turnhout
 • Recyclagepark Westerlo, Oevelsedreef zn, 2260 Westerlo

 

Meer recyclageparken zullen spoedig volgen.

Indien je een fabrikant, winkelier, schilder of lokaal bedrijf bent met overtollige verf, kan jouw plaatselijke Community RePaint organisatie jouw verf tegen een kleine vergoeding accepteren.

Recyclen van verfverpakkingen

De verfindustrie begrijpt dat, evenals het vinden van een doel voor overtollige verf, er iets gedaan moet worden aan de lege verpakkingen, die vaak vernietigd worden. Recyclefaciliteiten voor verfverpakkingen zijn moeilijk te vinden door de aanzienlijke vervuiling die interfereert met schone recyclingsystemen.

Verffabrikanten erkennen dat als het recyclen wil werken, er markten moeten ontstaan voor de gerecyclede materialen. Om deze reden is AkzoNobel in een aantal landen een proef gestart om verpakkingen terug te nemen en deze te recyclen. Plastic verpakkingen eindigen hierdoor als verfbakken en tuinmeubilair.

Metalen verpakkingen worden eenvoudig gerecycled via de bestaande faciliteiten. Deelnemers van Community RePaint werken samen hard om te zorgen dat oude verpakkingen overal kunnen worden gerecycled.